I. Wykład: „ Ziołolecznictwo - praktyczne zastosowanie w życiu codziennym”
1. 28.08.2019 r. godz. 14:00 – 20:00, 16-406 Rutka Tartak, ul. Szkolna 1, GOK,
2. 04.09.2019 r. godz. 14:00 – 20:00, 16-515 Puńsk, ul. Mickiewicza 23,
3. 05.11.2019 r. godz. 15:00 – 21:00, 16-400 Suwałki, ul. Suzina 12,
4. 18.11.2019 r. godz. 15:00 – 21:00, 16-420 Raczki, Plac Kościuszki 15, GOK.
II. Warsztat: „Dietetyka, właściwy dobór składników”
1. 03.09.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-406 Rutka Tartak - ul. Szkolna 21 GOK,
2. 12.09.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-515 Puńsk, ul. Mickiewicza 23,
3. 01.10.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-411 Szypliszki, ul. Suwalska 2, świetlica gminna,
4. 07.11.2019 r . godz. 16:00 – 21:00, 16-420 Raczki, Plac Kościuszki 15, GOK,
5. 13.11.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-402 Krzywe, Krzywe 91, Gminny Ośrodek Kultury,
6. 14.11.2019 r. godz. 13:00 – 18:00, 16-424 Filipów, ul. Garbaska 2, sala konferencyjna Urzędu Gminy,
7. 19.11.2019 r. godz. 13:00 – 18:00, 16-500 Ogrodniki 14, Świetlica OSP.
III. Warsztat: „Preparaty ziołowe, witaminowe i minerały w codziennym życiu”
1. 27.08.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-304 Nowinka, Nowinka 26A, GOK,
2. 26.09.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16- 400 Suwałki, ul. Świerkowa 45,
3. 22.10.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-411 Szypliszki, ul. Suwalska 21, świetlica gminna,
4. 23.10.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-515 Puńsk, ul. Mickiewicza 23,
5. 08.11.2019 r. godz. 13:00 – 18:00, 16-424 Filipów, ul. Garbaska 2, sala konferencyjna Urzędu Gminy,
6. 12.11.2019 r. godz. 16:00 – 21:00, 16-420 Raczki, Plac Kościuszki 15, GOK,
7. 20.11.2019 r. godz. 13:00 – 18:00, 16-402 Sobolewo 18A, świetlica wiejska.
IV. Warsztat: „ Praktyczne przygotowanie zdrowych posiłków”
1. 29.08.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-411 Szypliszki, ul. Suwalska 21, świetlica wiejska,
2. 19.09.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-515 Puńsk, ul. 11 Marca 17. Dom Kultury Litewskiej,
3. 24.09.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-406 Rutka Tartak, ul. Szkolna 1, GOK,
4. 02.10.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-304 Nowinka, Nowinka 26A, GOK,
5. 03.10.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-402 Krzywe, Krzywe 91, Gminny Ośrodek Kultury,
6. 24.10.2019 r. godz. 13:00 – 18:00, 16-500 Ogrodniki 14, Świetlica OSP,
7. 28.10.2019 r. godz. 16:00 – 21:00, 16-420 Raczki, Plac Kościuszki 15, GOK.
I. Wykład: „ Ziołolecznictwo - praktyczne zastosowanie w życiu codziennym”
Program wykładów:
- Definicja zdrowia i choroby, czynniki mające wpływ na zdrowie człowieka, wpływ różnego stylu życia.
- Ogólne zasady zdrowego odżywiania - czy są zasady dla wszystkich, czy to działa, czy jest sens i potrzeba w XXI wieku.
- Podstawy świadomości na temat "drogi do zdrowia" - wiedzą, pracą i systematycznością.
- Układ pokarmowy, jego znaczenie w profilaktyce zdrowia, zasady zdrowego odżywiania.
- Ziołolecznictwo, praktyczne zastosowanie w życiu codziennym i dbaniu o właściwą naturalną odporność.
- W ramach dofinansowania projektu każdy uczestnik otrzyma naturalne preparaty ziołowe
- Przerwy kawowe, catering.
Terminy i miejsca wykładów:
1. 28.08.2019 r. godz. 14:00 – 20:00, 16-406 Rutka Tartak, ul. Szkolna 1, GOK,
2. 04.09.2019 r. godz. 14:00 – 20:00, 16-515 Puńsk, ul. Mickiewicza 23,
3. 05.11.2019 r. godz. 15:00 – 21:00, 16 - 400 Suwałki, ul. Suzina 12,
4. 18.11.2019 r . godz. 15:00 – 21:00, 16-420 Raczki, Plac Kościuszki 15, GOK.
II. Warsztat: „Dietetyka, właściwy dobór składników”.
Program warsztatów:
- Produkty o właściwościach poprawiających zdrowie mało znane w Polsce tj. czarna soczewica, komosa, złoty len itp.
- Omówienie diet w sytuacji różnego rodzaju problemów ze zdrowiem, jak dostosować do swojego stylu życia
- Wskazanie najważniejszych zasad żywieniowych - forma diety umożliwiającej dopasowanie do indywidualnych osób
- Właściwości świeżo wyciśniętych soków warzywnych oraz regularnego stosowania ich w codziennym życiu.
- Korzyści z zastosowania profesjonalnej wyciskarki wolnoobrotowej do celów przygotowywania zdrowych posiłków.
- W ramach dofinansowania projektu każdy uczestnik otrzyma wyjątkowe składniki pokarmowe, np. czarna soczewica
- Planowana jest degustacja wyjątkowo zdrowego świeżo wyciskanego soku warzywno-owocowego
- Przerwy kawowe, catering.
Terminy i miejsca warsztatów:
1. 03.09.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-406 Rutka Tartak - ul. Szkolna 21 GOK,
2. 12.09.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-515 Puńsk, ul. Mickiewicza 23,
3. 01.10.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-411 Szypliszki, ul. Suwalska 2, świetlica gminna,
4. 07.11.2019 r. godz. 16:00 – 21:00, 16-420 Raczki, Plac Kościuszki 15, GOK,
5. 13.11.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-402 Krzywe, Krzywe 91, Gminny Ośrodek Kultury,
6. 14.11.2019 r. godz. 13:00 – 18:00, 16-424 Filipów, ul. Garbaska 2, sala konferencyjna Urzędu Gminy,
7. 19.11.2019 r. godz. 13:00 – 18:00, 16-500 Ogrodniki 14, Świetlica OSP.
III. Warsztat: „Preparaty ziołowe, witaminowe i minerały w codziennym życiu”.
Program warsztatów:
- Rola witamin i składników mineralnych w codziennym życiu.
- Porównanie przyswajania i skuteczności w oparciu o: pożywienie, naturalne preparaty, wyroby medyczne
- Właściwie skomponowane zioła - jaką mają siłę oddziaływania i jaki mają sens w codziennym życiu.
- Korzyści stosowania ziół w codziennym życiu dla poprawy kondycji i stanu funkcjonowania organizmu - przykłady.
- Prezentacja badania określającego indywidualne zapotrzebowanie organizmu na konkretne składniki odżywcze
- W ramach dofinansowania projektu każdy uczestnik otrzyma naturalne preparaty ziołowe
- Przerwy kawowe, catering.
Terminy i miejsca warsztatów:
1. 27.08.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-304 Nowinka, Nowinka 26A, GOK,
2. 26.09.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-400 Suwałki, ul. Świerkowa 45,
3. 22.10.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-411 Szypliszki, ul. Suwalska 21, świetlica gminna,
4. 23.10.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-515 Puńsk, ul. Mickiewicza 23,
5. 08.11.2019 r. godz. 13:00 – 18:00, 16-424 Filipów, ul. Garbaska 2, sala konferencyjna Urzędu Gminy,
6. 12.11.2019 r. godz. 16:00 – 21:00, 16-420 Raczki, Plac Kościuszki 15, GOK,
7. 20.11.2019 r. godz. 13:00 – 18:00, 16-402 Sobolewo 18A, świetlica wiejska.
IV. Warsztat: „ Praktyczne przygotowanie zdrowych posiłków”.
Program warsztatów:
- Sprawdzone przepisy dań - łatwo, przyjemnie i z korzyścią dla naszego zdrowia
- Rynek żywności i praktyczne informacje jak kupować właściwe produkty.
- Informacje jak przyrządzić odpowiednie zestawy posiłków stosując właściwe produkty żywnościowe.
- Prezentacja przygotowania zdrowego dania - prosto, szybko i smacznie.
- W trakcie warsztatów planowana jest degustacja wyjątkowo zdrowego, pysznego posiłku z tzw. "super-foods"
- W ramach dofinansowania projektu każdy uczestnik otrzyma naturalne składniki pokarmowe / wyjątkowe przyprawy
- Przerwy kawowe, catering.
Terminy i miejsca warsztatów:
1. 29.08.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-411 Szypliszki, ul. Suwalska 21, świetlica wiejska,
2. 19.09.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-515 Puńsk, ul. 11 Marca 17,
3. 24.09.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-406 Rutka Tartak, ul. Szkolna 1, GOK,
4. 02.10.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-304 Nowinka, Nowinka 26A, GOK,
5. 03.10.2019 r. godz. 15:00 – 20:00, 16-402 Krzywe, Krzywe 91, Gminny Ośrodek Kultury,
6. 24.10.2019 r. godz. 13:00 – 18:00, 16-500 Ogrodniki 14, Świetlica OSP,
7. 28.10.2019 r. godz. 16:00 – 21:00, 16-420 Raczki, Plac Kościuszki 15, GOK.
ki 15, GOK.