Dnia 19.11.2019 r. w OSP w Ogrodnikach odbyły się warsztaty pt: Dietetyka, właściwy dobór składników".
Prowadzący Pan Krzysztof Pietkiewicz dietetyk i naturopata . Warsztaty trwały 5 godzin. Wynajęta została sala mieszcząca co najmniej 5 osób. Zapewniono catering w postaci: kawy i herbaty / napojów zdrowotnych (chlorofil oraz naturalny napój energetyczny), ciast / ciasteczek. Wymagana frekwencja została zachowana. Każdemu z uczestników zapewniono materiały i produkty, uczestnicy częstowani byli produktami spożywczymi o najzdrowszych właściwościach, jak również rozdawane były produkty żywnościowe o najzdrowszych właściwościach trudno dostępne na lokalnym rynku tj. czarna soczewica, zgodnie z założeniami projektu w kwocie zaplanowanej w harmonogramie wydatków projektu pt. „Suwalszczyzna – zakątek zdrowia”.
Odbyła się bardzo interesująca rozmowa, notowanie ważnych informacji na rozdanych materiałach biurowych oraz poznanie najzdrowszych produktów żywnościowych dostępnych na rynku. Uczestnicy otrzymali oraz nauczyli się korzystać z zasad zdrowego odżywiania jak również podstawową dietę "drogi do zdrowia" dla osób z różnymi problemami ze zdrowiem. Uczestnicy chętnie brali udział w przygotowaniu zdrowych soków za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej po czym odbyła się degustacja wspólnie zrobionych świeżo wyciśniętych soków warzywnych.